Sarna. Prevenció i Tractament

La sarna o escabiosi és una parasitosi de la pell causada per l’àcar Sarcoptes scabiei. És una malaltia clàssicament associada a les guerres i les crisis econòmiques, però que es presenta actualment als països desenvolupats i afecta persones de tots els nivells socioeconòmics.

al·lergia1

El període d’incubació és de 2-6 setmanes i, en general, la transmissió és per contacte personal proper i prolongat amb la pell d’una persona afectada. La transmissió mitjançant la roba només es pot produir si s’ha contaminat recentment. No és habitual la transmissió a l’escola. Sovint es transmet als hospitals, escoles bressol, residències i presons. També l’anomenen pruïja contagiosa.

al·lergia1

Es manifesta amb una erupció que produeix picor intensa ocasionada pels àcars femella adults que excaven túnels a la capa superficial de la pell. La picor assoleix la màxima intensitat durant la nit.

Les lesions apareixen principalment a la pell de les mans, sobretot als dits i als espais interdigitals, en els plecs articulars (canells i colze s) i també a la cara anterior de les axil·les i a les natges. Totes van acompanyades de lesions de rascat i zones eczematitzades

El diagnòstic es fa rascant el solc acarià interdigital amb la punta d'un bisturí, recollint una mostra i observant al microscopi òptic. 

al·lergia1

Protocol de Tractament

  • al·lergia1 Prèviament a l’administració del tractament, cal aplicar mesures higièniques: dutxa, bany, perfecte assecat i tall de les ungles.
  • Seleccionar el tractament adequat, seguint les normes d’aplicació (duració i correcta aplicació sobretot a les zones afectades, ha d’incloure les ungles i el cuir cabellut). Quan sigui necessari, s’administrarà teràpia complementària per la picor i/o sobreinfecció).
  • No dutxar-se, ni canviar-se de roba fins la finalització del tractament.
  • No utilitzar altres productes cosmètics mentrestant duri el tractament. Poden alterar l’absorció del tractament implantat.
  • Finalitzat el tractament, el pacient es dutxarà i es canviarà totalment de roba de vestir i de llit.
  • És necessari fer un tractament simultani de la família i els seus contactes, sobretot en el cas de brots en residències, hospitals o presons. al·lergia1

Mesures específiques de prevenció

  • Cal evitar el contacte amb les persones infectades.
  • al·lergia1 S’ha de desinfectar la roba utilitzada durant el tractament i fins a quatre dies abans d’haver iniciat aquest (aigua calenta, 60 graus).
  • Tot allò que no es pugui rentar com llenceria i mobiliari haurà de ser pulveritzat amb antiparasitari en pols o guardar en bosses aquells objectes que sigui possible.

Més info a: http://canalsalut.gencat.cat/ca/detalls/article/sarna

I recordi: Davant qualsevol dubte consulti al seu metge o farmacèutic.

BIBLIOGRAFIA:

DÍAZ-MAROTO S. Sarna y sarna noruega: diagnóstico, prevención y tratamientos actuales. Farm Hosp 1998; 22: 1-9.

DEPARTAMENT DE SALUT DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA. Guia per a la prevenció i el control de les malalties de transmissió sexual. - 2a ed. - (Quaderns de salut pública ; 1). Barcelona: Direcció General de Salut Pública, 1999. ISBN 84-393-4928-9.Obra Social La Caixa                

L'ACTE FARMACÈUTIC, GARANTIA DE SALUT


Per poder millorar els nostres serveis, utilitzem cookies de tercers per recopilar informació estadística i analítiques, així com tècniques.
Si continues navegant, considerem que acceptes la utilització. OK Més informació aquí