Prevenció del consum d’alcohol des de la Farmàcia comunitària

El Grup de Treball del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona “Prevenció sobre Drogues des de la Farmàcia Comunitària”, realitza una CAMPANYA DE SENSIBILITZACIÓ SOBRE ELS RISCOS DEL CONSUM D’ALCOHOL.

1

Les dades de consum d’alcohol segons l’enquesta domiciliària sobre alcohol i drogues a Espanya (EDADES) 2017, a Catalunya l’alcohol és la substància més consumida entre la població de 15 a 64 anys i és la droga consumida a una edat més primerenca (mitjana d’edat d’inici de consum és de 16,7 anys).

El consum d’alcohol entre els adolescents tarragonins

 • Gairebé dos de cada tres adolescents tarragonins (63,9%) ja ha provat l’alcohol tres vegades o més a la vida mentre que els que no l’han consumit mai representen menys d’una quarta part del total (23%).
 • Un 47,8% dels adolescents declara haver-se emborratxat alguna vegada a la vida (un 28,3% ho ha fet almenys tres vegades), i un 29,6% ha practicat el consum abusiu (15,7% almenys tres vegades a la vida)

La prevenció del consum d’alcohol va dirigida a retardar l’edat d’inici del consum, reduir els problemes associats al consum i reduir els danys a tercers. Per aquest motiu el Grup de Treball disposa d’un TRÍPTIC, enfocat principalment a mares i pares de fills menors d’edat, per tal d’augmentar la percepció de risc d’aquesta droga entre la població.

1

1.     Aquest tríptic conté informació general sobre com calcular si el consum d’una persona es considera de risc.

Veus el que beus? T’has parat a pensar si beus massa? Veure el que beus t’ajudarà a gaudir i vetllar per la teva salut i la dels que t’envolten.

En general, les begudes destil·lades (rom, ginebra, conyac....) tenen el doble de contingut d’alcohol pur que els fermentades (Cervesa, vi, ...); per això, compten el doble.

1 de cada 5 persones fa un consum de risc d’alcohol sense ser-ne conscient, ja sigui bevent-ne de forma diària o en grans quantitats esporàdicament.

2. Disposa d’un apartat que adverteix sobre alcohol i combinats, en concret alcohol i begudes energètiques i alcohol i medicaments, ja que aquestes combinacions són cada vegada més freqüents i augmenten els riscs propis de l’alcohol.

És recomanable que no beguis si prens medicaments que interactuen amb l’alcohol. L'alcohol potencia els efectes sedants dels medicaments depressors del sistema nerviós central.

3.     Un consum abusiu, amb el temps, pot provocar obesitat i malnutrició per la malabsorció de vitamines, desenvolupant malalties com anèmia, osteopaties, neuropaties.

4.     1 de cada 3 persones mortes en accidents de trànsit havia consumit alcohol per sobre del límit permès.

5.     Per últim, un apartat específic de consells a les famílies sobre com prevenir el consum d’alcohol en aquest col·lectiu.

 

CONSELLS A LES FAMÍLIES

com prevenir el consum d’alcohol entre els nostres joves i adolescents

 • Donar exemple apropiat de comportament envers l’alcohol.
 • Preocupar-se per l’estat d’ànim dels nostres fills i filles i saber què els preocupa, generant un clima de confiança.
 • Si no han tastat l’alcohol, hem de reforçar aquesta decisió i advertir-los que poden veure’s pressionats per les amistats o altres adults. Valorar positivament la seva decisió de no consumir.
 • Recorda’ls que el consum d’alcohol en edats adolescents és més prejudicial per a la seva salut.
 • Si el nostre fill/a comenta que totes les seves amistats beuen, fer-li entendre que no tothom pren les mateixes decisions i plantejar-li activitats noves per conèixer gent nova.
 • En cas d’aparèixer visiblement begut, parlar un cop hagi passat l’episodi alcohòlic. Expressar-li el nostre disgust, la falta de compliment de normes a la família i els canvis en les negociacions que això comportarà en els “permisos”, fins que canviï l’actitud.
 • Adreçar-nos a professionals de la prevenció sobre drogues del nostre municipi per a qualsevol dubte o consulta.
 •  

  Podeu consultat el contingut del TRÍPTIC a la web http://www.coft.cat/ – CONSELLS DE SALUT – ALCOHOL.

   

  I recordi: Davant qualsevol dubte consulti al seu metge o farmacèutic.

  BIBLIOGRAFIA:

  COL·LEGI OFICIAL DE FARMACÈUTICS DE TARRAGONA. Nota de Premsa: El COFT sensibilitzarà a la población sobre el consum d’alcohol. [En línia]. Tarragona. http://www.coft.cat/privat/font/index.php?CODOBJ=25041  

  Alcohol, és una droga. et formem per intervenir. Formació farmacèutics 21 de novembre 2017. GdT Prevenció en Drogues des de la Farmàcia Comunitària.

  1

   


  Els informem que la nostra web utilitza cookies de tercers tècniques per recopilar informació estadística dels usuaris que accedeixen a la web.
  Aceptar tot. OK Més informació aquí