Tabac i COVID-19

Actualment no hi ha informació suficient per confirmar cap vincle entre el tabac o la nicotina i la prevenció o el tractament del COVID-19.

La Organització Mundial de la Salut (OMS) demana ser prudents i evitar difondre la idea no provada que el tabac o la nicotina podrien reduir el risc de patir COVID-19.

A dia d’avui, no existeixen estudis que hagin avaluat el risc d’infecció per SARS-CoV-2 que pot haver-hi amb un consum de tabac. Tanmateix, és probable que els fumadors de tabac (cigarretes, pipes d’aigua, bidis, cigars i productes de tabac per escalfament) siguin més vulnerables al COVID-19, ja que l’acte de fumar suposa apropar els dits (i les cigarretes, que poden estar contaminades) als llavis, amb la qual cosa augmenta la possibilitat de transmissió del virus de la mà a la boca. Les pipes d’aigua, també conegudes com shisha o hookah, sovint impliquen l’ús compartit de filtres i mànegues, podent facilitar la transmissió del COVID-19 en ambients comunitaris i socials.

Fumar qualsevol tipus de tabac redueix la capacitat pulmonar, comporta un major risc de patir afeccions pulmonars greus i pot augmentar la gravetat de les malalties respiratòries. El COVID-19 és una malaltia infecciosa que ataca principalment als pulmons. El tabaquisme deteriora la funció pulmonar, dificultant que el cos lluiti contra els coronavirus i altres afeccions respiratòries. Les dades d’investigació disponibles fins a dia d’avui semblen indicar que els fumadors tenen un major risc de desenvolupar símptomes greus i de morir a causa del COVID-19.  

Fumar agreuja el risc de complicacions pel coronavirus

Un estudi elaborat per investigadors de la Xina i els Estats Units, amb els primers 8.000 casos de coronavirus, revela que els alts nivells de tabaquisme entre els homes xinesos guarda relació amb el fet que els homes pateixin més complicacions davant el COVID-19.

Donat que el coronavirus ataca als pulmons provocant una pneumònia, fumar augmenta el risc de complicacions respiratòries quan hi ha una infecció amb coronavirus.

Foto

Cessació tabàquica

Els tractaments de substitució amb nicotina, com els xiclets o els pegats, estan pensats per ajudar als fumadors a deixar de fumar. La OMS recomana als fumadors intentar deixar de fumar el més aviat possible mitjançant mètodes d’eficàcia provada. 

Els beneficis del fet de deixar de fumar són ben clars; les persones exfumadores, deu anys després de deixar l'hàbit, tenen el mateix risc de contreure malalties que les no fumadores. Aconseguir l'abandonament definitiu del tabaquisme, però, no és fàcil, tot i que és ben possible. En cas de dubte, és convenient consultar un professional de la salut i seguir les seves recomanacions.

El farmacèutic és un professional sanitari format en l’àmbit de la promoció de la salut i de la prevenció de la malaltia, fet que l’implica directament en les intervencions de cessació tabàquica. A més, per la proximitat que té amb la població, tant sana com no, fa que l’oficina de farmàcia sigui un lloc molt adequat per fer intervencions destinades a disminuir el nombre de fumadors.

Actualment disposem d’una XARXA DE FARMÀCIES SENSE FUM A LA PROVÍNCIA DE TARRAGONA la qual poden consultar el llistat de les 34 farmàcies.

 

I recordi: Davant qualsevol dubte consulti al seu metge o farmacèutic.

 

BIBLIOGRAFIA

COL·LEGI OFICIAL DE FARMACÈUTICS DE TARRAGONA. Tabaquisme [En línia]. <http://www.coft.cat/font/index.php?CODOBJ=12809> [Consulta: 2 juny de 2020]

PROGRAMA D’ATENCIÓ PRIMÀRIA SENSE FUM. Fumar agreuja el risc de complicacions pel coronavirus. [En línia].<http://www.papsf.cat/Noticies_Detall.aspx?id=503> [Consulta: 2 juny de 2020]

ORGANIZACIÓN MUNDIAL DE LA SALUD. Preguntas y respuestas sobre el tabaco y la COVID-19. . [En línia].<https://www.who.int/es/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/question-and-answers-hub/q-a-detail/q-a-on-smoking-and-covid-19> [Consulta: 2 juny de 2020]


Els informem que la nostra web utilitza cookies de tercers tècniques per recopilar informació estadística dels usuaris que accedeixen a la web.
Aceptar tot. OK Més informació aquí