Els farmacèutics de la demarcació de Tarragona se sumen a la campanya de la Setmana Europea de la Prova VIH-Hepatitis

[19-11-2020]

 • La demarcació de Tarragona compta amb 20 oficines de farmàcia acreditades per realitzar la prova ràpida del VIH/Sida, les quals oferiran material divulgatiu sobre la importància de realitzar-se aquest test
 • Des de l’any 2012, s’han realitzat un total de 1.923 proves a la demarcació, 28 de les quals han resultat reactives
 • Els farmacèutics del territori, com a agents de salut propers a la població, recomanen als usuaris realitzar-se la prova amb l’objectiu d’incidir en la prevenció de la infecció, aprofitant la capil·laritat, l’accessibilitat i la confiança de la població amb les oficines de farmàcia
 • Tarragona, 19 de novembre de 2020

  El Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona (COFT) participa una edició més en la Setmana Europea de la Prova del VIH-Hepatitis que se celebra del 20 al 27 de novembre, dies abans al Dia Mundial de la Sida, que es commemora l’1 de desembre. Un any més, l’entitat es bolca en la prevenció d’aquestes malalties, aprofitant la capil·laritat, l’accessibilitat i la confiança de la població amb les oficines de farmàcia.

  En aquest sentit, les 20 farmàcies de la demarcació de Tarragona, acreditades per realitzar la prova del VIH/Sida, oferiran material divulgatiu per sensibilitzar la població de la importància de fer-se aquest senzill test. Aquesta acció compta amb el suport i col·laboració del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona (COFT) i del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

  Foto

  D’aquesta manera, els farmacèutics, sensibilitzats amb la Sida i la seva prevenció, posaran a disposició dels usuaris un conjunt de peces divulgatives, com una completa revista sobre la Sida, un fulletó explicatiu de la prova ràpida del VIH i diferents tríptics que tracten temàtiques com l’embaràs i la Sida, les infeccions de transmissió sexual i qüestions freqüents per sortir de dubtes. Aquesta és una de les iniciatives que duen a terme els col·legiats per col·laborar en la detecció precoç mitjançant la promoció de la realització d’aquestes proves a totes aquelles persones que presentin una patologia indicativa de possible infecció. Cal destacar que des del maig del 2012, ja van més de 1.920 tests realitzats a la demarcació de Tarragona.

  Gran part de les localitats més poblades de la demarcació ja compten amb farmàcies on es pot realitzar la prova ràpida per a la detecció del VIH. Així, des de l’estiu de 2015, ja són 20 farmàcies del territori les que realitzen aquest servei, 16 de les quals es troben al Camp de Tarragona amb 2 farmàcies a Valls i 2 a El Vendrell –que es van afegir a les 12 de Tarragona i Reus que des del 2012 ja realitzen aquesta prova– i 4 a les Terres de l’Ebre, concretament, 2 a Tortosa i 2 a Amposta. Aquesta és una iniciativa que neix fruit del conveni signat entre el CatSalut, la Regió Sanitària del Camp de Tarragona, la Regió Sanitària de les Terres de l'Ebre i el Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya.

  El Dia Mundial de la Sida a les farmàcies del territori

  Des de fa més de 30 anys, l’1 de desembre es commemora el Dia Mundial de la Sida. Enguany, concretament a la demarcació de Tarragona, la majoria de les 20 farmàcies acreditades per dur a terme el test del VIH/Sida oferiran durant aquesta diada un servei de prova gratuïta a aquelles persones que ho sol·licitin i hagin estat exposades a una situació de risc.

  L’any passat en el marc d’aquesta campanya es van realitzar 6 proves ràpides VIH gratuïtes: 1 a Tarragona, 1 a Reus i 4 a El Vendrell. Aquesta és una de les accions que es durà a terme en relació amb la lluita contra el VIH/Sida i que mostra el compromís i solidaritat dels professionals de la salut amb la comunitat per a la prevenció i tractament d’aquesta malaltia.

  Foto

  Saber si s’està infectat el més aviat possible permet beneficiar-se d’un control mèdic que millori la qualitat de vida del pacient i adoptar les mesures per evitar la reinfecció i transmissió del VIH. En aquest sentit, des de les oficines de farmàcia es pretén facilitar l’accés a una prova ràpida, anònima i confidencial.

  Prop de 80 proves a la demarcació de Tarragona durant el 2020

  Des del maig del 2012 –any en què es va iniciar una prova pilot– i fins a l’octubre del 2020, les farmàcies acreditades per realitzar la prova ràpida del VIH a la demarcació de Tarragona han realitzat un total de 1.923 tests, 28 dels quals han resultat reactius. D’aquestes xifres, cal destacar que durant el 2020, s’han realitzat un total de 79 proves en aquestes oficines de farmàcia. Concretament, per poblacions:

  - Tarragona: 979 (40 durant el 2020)

  - Reus: 702 (21 durant el 2020)

  - El Vendrell: 81 (2 durant el 2020)

  - Valls: 27 (2 durant el 2020)

  - Amposta: 48 (6 durant el 2020)

  - Tortosa: 86 (8 durant el 2020)

  Foto

  Segons les últimes dades recollides fins a octubre de 2020, entre els grups d’edat de les persones que han accedit a fer-se la prova destaquen els de 16-30 anys i 31-45 anys amb un 40% i un 45%, respectivament. Alhora, per sexe, els homes amb un 77% han estat els que més han fet ús d’aquest servei.

  Aquesta prova, realitzada en farmàcies, permet contribuir en la disminució de la propagació de la infecció amb la detecció de persones infectades pel virus. D’aquesta manera, mitjançant la derivació als centres sanitaris corresponents, els pacients poden accedir a un

  tractament eficaç que millori el pronòstic de la progressió de la infecció. Alhora, s’adopten les mesures necessàries per evitar la reinfecció i la transmissió del VIH.

  A través d’aquest enllaç (http://www.coft.cat/font/index.php?CODOBJ=12004), el COFT dóna a conèixer el llistat de farmàcies que ofereixen aquest test. En aquestes farmàcies es fa la prova amb un cost de només 10 €, donat que està cofinançada pel Servei Català de la Salut.

  Què és la prova del VIH?

  La prova del VIH/Sida realitzada a les farmàcies dins del Programa de detecció precoç del risc d’infecció per VIH és una prova ràpida de 4a generació, la qual mitjançant una senzilla anàlisi de sang detecta tant la presència d’anticossos contra el VIH com l’antigen p24 dins l’organisme. Aquesta prova va acompanyada d’una correcta informació sobre la transmissió del VIH, com evitar-la, i les possibles repercussions de la infecció; i de suport emocional abans i després de la prova. Els resultats s’obtenen als 20 minuts de fer-se la prova.

  Foto

  Qui hauria de fer-se la prova del VIH?

  Qualsevol persona, home o dona, pot estar infectada pel VIH si s’ha exposat al virus mitjançant les relacions sexuals o la sang. Dins el Programa per a la detecció del risc d'infecció pel VIH per mitjà del test ràpid a les farmàcies s'enfoca preferentment:

   Persones amb addicció a les drogues per via parenteral i les seves parelles.

   Persones amb múltiples parelles sexuals o pràctiques sexuals de risc.

  Si has estat exposat a una situació de risc i no han transcorregut 72 hores des de l’exposició pots anar, ràpidament (millor abans que hagin passat 6 hores) al servei d’urgències d’un hospital on valoraran el risc i poden aconsellar-te iniciar un tractament preventiu que podria

  evitar la infecció.

  Trobaràs tota la informació sobre la prova ràpida de detecció precoç del VIH a la següent pàgina web del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona: CLICK AQUÍ.

  COFT

  El Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona representa i defensa els interessos generals i professionals dels seus col·legiats vetllant per la bona praxi professional. En l’actualitat aglutina un col·lectiu de més de vuit-cents col·legiats, exercents en els diferents vessants i especialitats de la professió: oficina de farmàcia, analistes, hospitals, ortopèdia, òptica, dermofarmàcia, alimentació, salut pública, indústria, distribució, docència, homeopatia i fitoteràpia.

  Com a agents de salut més propers a la població, treballen per fomentar en la societat hàbits saludables, portant a terme accions educatives, campanyes de prevenció de la salut, atenció farmacèutica i consell en l’ús correcte dels medicaments.

     Els informem que la nostra web utilitza cookies de tercers tècniques per recopilar informació estadística dels usuaris que accedeixen a la web.
  Aceptar tot. OK Més informació aquí