Els hipnosedants (tranquil·litzants, sedants i/o somnífers), com per exemple: lorazepam, diazepam, alprazolam, etc, són medicaments indicats per calmar l’angoixa i/o l’estrès, per ajudar a dormir, a l’inici del tractament antidepressiu, com adjuvant per reduir el dolor i com a relaxant muscular.
El consum d’hipnosedants a Espanya ha anat creixent els darrers anys. Segons l’informe 2020 sobre alcohol, tabac i drogues il·legals a Espanya basat amb les dades fins l’any 2018, un 18,4% de la població declara haver pres aquests tranquil·litzants o somnífers alguna vegada a la vida.
Segons el qüestionari de salut en temps de confinament pel coronavirus, el percentatge de població que refereix simptomatologia ansiosa és quatre vegades més gran que abans del confinament i es triplica el consum d’hipnosedants prescrits, i el de no prescrits augmenta 10 vegades.
Poden ser molt útils (han demostrat la seva relació de benefici durant períodes breus de temps, no majors de 3-4 setmanes) però cal seguir les indicacions mèdiques i fer-ne un bon ús. Necessiten una constant supervisió mèdica i per ser dispensat a les farmàcies necessiten prescripció mèdica.
Perills i addiccions
Cal evitar el consum prolongat d’aquests medicaments ja que:
|
|
Determinats medicaments hipnosedants poden provocar disminució dels reflexos, desorientació i descoordinació i augmentar el risc de patir accidents (de trànsit, domèstics, laborals). Si s’ha de conduir llargs recorreguts i/o utilitzar maquinària pesada, tingueu-ho en compte.
Consells
|
|
SI TENS INSOMNI
El millor tractament és millorar els hàbits de son. Cal seguir una rutina.
|
Practicar exercicis de relaxació.
Fer exercici durant el dia.
Evitar la cafeïna i l’alcohol.
Si en 20 minuts no ens hem adormit: llevar-nos i tornar-ho a provar quan tornem a agafar el son.
SI TENS ANSIETAT I/O ESTRÈS
|
I recordi: Davant qualsevol dubte consulti al seu metge o farmacèutic.
BIBLIOGRAFIA:
COL·LEGI OFICIAL DE FARMACÈUTICS DE TARRAGONA.
Díptic: Hipnosedants. En fas un bon ús ?
DEPARTAMENT DE SALUT. GENERALITAT DE CATALUNYA. Pastilles per al malestar. Pensem-hi! [En línia]. Barcelona. <http://drogues.gencat.cat/ca/detalls/Noticia/alcohol-limits-00001> [Consulta: 14 de desembre 2020].
OBSERVATORIO ESPAÑOL DE LAS DROGAS Y LAS ADICCIONES (OEDA). MINISTERIO DE SANIDAD, SERVICIOS SOCIALES E IGUALDAD. GOBIERNO DE ESPAÑA. INFORME 2020. Alcohol, tabaco y drogas ilegales en España. [En línia]. Espanya. <https://pnsd.sanidad.gob.es/profesionales/sistemasInformacion/informesEstadisticas/pdf/2020OEDA-INFORME.pdf > [Consulta: 14 de desembre de 2020].