Els farmacèutics de la demarcació aborden alternatives als hipnosedants per al tractament de l'insomni

[10-06-2021]
 • El Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona (COFT) ha organitzat recentment un webinar per tractar de forma multidisciplinar les possibilitats no farmacològiques i també farmacològiques per abordar el trastorn de l’insomni
 • Les benzodiazepines, ansiolítics i hipnosedants són el segon grup més prescrit a Espanya i alguns estudis recents relacionen el seu consum crònic amb un problema de salut pública
 • La trobada, adreçada a professionals de la salut, metges, psicòlegs i farmacèutics, ha estat dirigida pel Grup de Treball (GdT) Prevenció sobre Drogues des de la Farmàcia Comunitària del COFT amb la col·laboració del Col·legi Oficial de Metges de Tarragona (COMT) i el Col·legi Oficial de Psicòlegs de Tarragona (COPC)
 • Tarragona, 10 de juny de 2021

  El Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona (COFT) segueix apostant per la formació continuada dels col·legiats, adaptant-se a les noves tendències i formats d’aprenentatge que s’han implantat amb la crisi de la Covid-19. Així, recentment ha impartit un nou webinar a través del Grup de Treball (GdT) Prevenció sobre Drogues des de la Farmàcia Comunitària amb l’objectiu d’abordar el tractament de l’insomni plantejant alternatives als hipnosedants.

  L’insomni és el trastorn del son més freqüent en la població general i un dels motius de consulta més habituals de la farmàcia comunitària. De fet, el segon grup de medicaments més prescrit a Espanya, després dels tractaments protectors i reductors de la secreció gàstrica, són les benzodiazepines, ansiolítics i hipnosedants (tranquil·litzants, somnífers); que són medicaments per ajudar a dormir o per tractar altres trastorns. En els darrers anys, s’han publicat estudis que relacionen el seu consum amb problemes de salut molt preocupants que fa que el seu consum crònic es pugui considerar com un problema de salut pública, sobretot en els tractaments per l’insomni.

  Així doncs, la sessió, que ha comptat amb una quarantena de professionals de la salut, metges, psicòlegs i farmacèutics, ha servit per presentar les alternatives no farmacològiques i també farmacològiques per tractar l’insomni. Entre les alternatives no farmacològiques s’han donat a conèixer mètodes com mesures d’higiene del son, tècniques de relaxació, gestió emocional, psicoteràpia, actius en salut en benefici del benestar, activitat física saludable i aromateràpia a través d’olis essencials de lavanda, tarongina, camamilla romana, etc., que disminueixen l’angoixa i afavoreixen la relaxació. Si aquestes mesures no funcionen per tractar el cas concret del pacient, els professionals contemplen l’aplicació de mesures farmacològiques com la fitoteràpia; complements alimentosos, com la melatonina, el triptòfan o el magnesi; o medicaments que no requereixen prescripció com els antihistamínics anti H1.

  El webinar també ha servit per tractar els criteris de derivació al metge en aquells casos que els símptomes com la somnolència diürna, el baix rendiment o la falta de concentració persisteixen. L’objectiu de tot plegat ha estat posar en comú les claus per actuar de manera responsable, professional i personalitzada en la recomanació d’aquestes alternatives, prèvies a la prescripció d’hipnosedants, i intercanviar idees entre els diferents col·lectius, harmonitzant el missatge que es transmet als pacients.

  L’activitat ha estat possible gràcies a la col·laboració del Col·legi Oficial de Metges de Tarragona (COMT) i el Col·legi Oficial de Psicòlegs de Tarragona (COPC), els quals han estat abordant aquest tema amb el GdT Prevenció sobre Drogues des de la Farmàcia Comunitària. Cal recordar que aquest és un grup multidisciplinari, nascut l’any 2017 i format per una quinzena de professionals entre farmacèutics, metges, psicòlegs i equips de prevenció i promoció de la salut de diferents administracions públiques. En aquest sentit, a banda del COMT i del COPC, compta amb les col·laboracions externes de professionals dels Equips de prevenció de Drogues de l’Ajuntament de Tarragona i Reus i Clínica de les Terres de l’Ebre a Tortosa, així com l’Agència de Salut Pública de Catalunya.

  El COFT presenta l’abordatge de l’insomni en un tríptic informatiu

  La sessió s’ha aprofitat per fer públic el nou tríptic “Abordatge de l’insomni”, elaborat pel GdT Prevenció sobre Drogues des de la Farmàcia Comunitària i editat pel COFT. La peça inclou contingut sobre les alternatives no farmacològiques que impliquen canvis de l’estil i hàbits de vida i les mesures farmacològiques per tractar aquest trastorn. Aquest material informatiu estarà a disposició de les farmàcies comunitàries i de l’atenció primària perquè els professionals puguin distribuir-lo als seus pacients.

  Foto  Els informem que la nostra web utilitza cookies de tercers tècniques per recopilar informació estadística dels usuaris que accedeixen a la web.
  Aceptar tot. OK Més informació aquí