Farmàcies de la demarcació s’adhereixen a la campanya de la Setmana Europea de la Prova VIH-Hepatitis i al Dia Mundial de la Sida

[23-11-2021]

 • Les 20 farmàcies de la demarcació de Tarragona, acreditades per realitzar la prova ràpida del VIH/Sida, desenvoluparan una tasca de sensibilització per promoure la detecció precoç d’aquestes malalties
 • Durant aquest any, fins al mes d’octubre, s’han realitzat gairebé 80 proves a la demarcació. En total, ja són més de 2.000 tests duts a terme al territori des del 2012
 • Els farmacèutics recorden a la població general la importància de realitzar-se la prova amb l’objectiu d’incidir en la prevenció de la infecció
 • Tarragona, 22 de novembre de 2021

  Un any més, el Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona (COFT) se suma a la Setmana Europea de la Prova del VIH-Hepatitis, que té lloc del 22 al 29 de novembre, i commemora el Dia Mundial de la Sida l’1 de desembre. La setmana del cribratge del VIH i les hepatitis es dedicarà a la promoció de la detecció precoç d’aquestes malalties, incentivant la realització de les proves.

  Així, les 20 farmàcies de la demarcació de Tarragona, acreditades per realitzar el test del VIH/Sida, posaran a disposició de la població material divulgatiu per conscienciar-la de la importància de fer-se aquesta prova. Ho faran aprofitant l’accessibilitat i la confiança de la ciutadania amb les oficines de farmàcia.

  Els farmacèutics, bolcats amb la prevenció i detecció precoç d’aquestes malalties, realitzaran una tasca de sensibilització mitjançant un conjunt de peces divulgatives, com una completa revista sobre la Sida, un fulletó explicatiu de la prova ràpida del VIH i diferents tríptics que tracten temàtiques com l’embaràs i la Sida i qüestions freqüents. El material també es pot consultar digitalment juntament amb el tríptic online sobre les infeccions de transmissió sexual. Aquesta labor, especialment dirigida a totes aquelles persones que hagin dut a terme pràctiques sexuals de risc, compta amb el suport i col·laboració del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona (COFT) i del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

  Commemoració del Dia Mundial de la Sida al territori

  Amb motiu de la commemoració del Dia Mundial de la Sida l’1 de desembre, les farmàcies acreditades per dur a terme el test del VIH/Sida a la demarcació de Tarragona oferiran durant aquesta diada un servei de prova gratuïta a aquelles persones que ho sol·licitin i hagin estat exposades a una situació de risc. Saber si s’està infectat el més aviat possible permet beneficiar-se d’un control mèdic que millori la qualitat de vida del pacient i adoptar les mesures per evitar la reinfecció i transmissió del VIH. En aquest sentit, des de les oficines de farmàcia es pretén facilitar l’accés a una prova ràpida, anònima i confidencial.

  La diada comptarà amb altres accions com ara una intervenció comunitària a la Rambla Nova de Tarragona en la qual participaran la Creu Roja, l’Agència de Salut Pública, H2O, Assexora’Tgn, SAI Tarragona, així com els equips de Prevenció i Promoció de la Salut de l’Ajuntament de Tarragona. També, a Reus s’ha organitzat una Unitat de Campanya i una carpa informativa, ubicades a la Plaça Prim en horari de 10 a 13.30 h. D’una banda, la Unitat de Campanya permetrà a la ciutadania l’accés a la realització de la prova de manera gratuïta i confidencial i, d’altra, la carpa informativa, dirigida a joves d’instituts de secundària de la ciutat, constarà de 3 espais interactius (espai de la salut sexual, espai de la diversitat i espai del risc) on, mitjançant diferents dinàmiques, es durà a terme una tasca de prevenció i sensibilització.

  Prèviament al Dia Mundial de la Sida, el 23 i 24 de novembre, el Teatre Bartrina de Reus acollirà la representació teatral "Que sí, vida!" a càrrec de la companyia Teatracció que pretén conscienciar la població més jove, mitjançant una escenificació de les vies de contagi del VIH i la seva prevenció. En aquest sentit, s’han programat en total sis funcions per a diferents centres educatius de la ciutat. El 29 de novembre, Tarragona acollirà un programa de ràdio i a les 13 h una càpsula formativa online dirigida a professionals sociosanitaris que compta amb la participació de l’Hospital Joan XXIII, ASSIR, Creu Roja i Assexora’Tgn.

  Gairebé 80 proves VIH realitzades a la demarcació de Tarragona durant el 2021

  Des de l’estiu de 2015, ja són 20 farmàcies del territori les que estan acreditades per realitzar la prova ràpida per a la detecció del VIH. 16 d’aquestes farmàcies es troben al Camp de Tarragona amb 2 farmàcies a Valls i 2 a El Vendrell, que es van afegir a les 12 de Tarragona i Reus que des del 2012 ja realitzen aquesta prova, i 4 a les Terres de l’Ebre, concretament, 2 a Tortosa i 2 a Amposta. Aquesta és una iniciativa que neix fruit del conveni signat entre el CatSalut, la Regió Sanitària del Camp de Tarragona, la Regió Sanitària de les Terres de l'Ebre i el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya.

  Foto

  Enguany, de gener a octubre, s’han realitzat un total de 77 proves en aquestes oficines de farmàcia. Cal tenir en compte que, des del maig del 2012 –any en què es va iniciar una prova pilot– i fins a l’octubre del 2021, les farmàcies acreditades per realitzar la prova ràpida del VIH a la demarcació de Tarragona han realitzat un total de 2.016 tests, 28 dels quals han resultat reactius. Concretament, per poblacions:

  - Tarragona: 1.026 (39 durant el 2021)

  - Reus: 733 (24 durant el 2021)

  - El Vendrell: 83 (1 durant el 2021)

  - Valls: 29 (2 durant el 2021)

  - Amposta: 54 (6 durant el 2021)

  - Tortosa: 91 (5 durant el 2021)

  Entre els grups d’edat de les persones que han accedit a fer-se la prova durant aquests anys destaquen els de 16-30 anys i 31-45 anys amb un 41% i un 44% respectivament.

  Alhora, per sexe, els homes han estat els que més han fet ús d’aquest servei amb un 77%.

  Aquesta prova, realitzada en farmàcies, permet contribuir en la disminució de la propagació de la infecció amb la detecció de persones infectades pel virus i reduir el retard en el diagnòstic. D’aquesta manera, mitjançant la derivació als centres sanitaris corresponents, els pacients poden accedir a un tractament eficaç que millori el pronòstic de la progressió de la infecció. Alhora, s’adopten les mesures necessàries per evitar la reinfecció i la transmissió del VIH.

  A través d’aquest enllaç (http://www.coft.cat/font/index.php?CODOBJ=12004), el COFT dóna a conèixer el llistat de farmàcies acreditades per realitzar aquest test. En aquestes farmàcies es fa la prova amb un cost de només 10 €, donat que està cofinançada pel Servei Català de la Salut.

  Què és la prova del VIH?

  La prova del VIH/Sida realitzada a les farmàcies dins del Programa de detecció precoç del risc d’infecció per VIH és una prova ràpida de 4a generació, la qual mitjançant una senzilla anàlisi de sang detecta tant la presència d’anticossos contra el VIH com l’antigen p24 dins l’organisme. Aquesta prova va acompanyada d’una correcta informació sobre la transmissió del VIH, com evitar-la i les possibles repercussions de la infecció; i compta amb suport emocional abans i després de la prova. Els resultats s’obtenen als 20 minuts de fer-se la prova.

  Foto

  Qui hauria de fer-se la prova del VIH?

  Qualsevol persona, home o dona, pot estar infectada pel VIH si s’ha exposat al virus mitjançant les relacions sexuals o la sang. El Programa per a la detecció del risc d'infecció pel VIH per mitjà del test ràpid a les farmàcies s'enfoca preferentment a:

  • Persones amb addicció a les drogues per via parenteral i les seves parelles.
  • Persones amb múltiples parelles sexuals o pràctiques sexuals de risc.

   Si has estat exposat a una situació de risc i no han transcorregut 72 hores des de l’exposició, pots anar ràpidament (millor abans que hagin passat 6 hores) al servei d’urgències d’un hospital on valoraran el risc i poden aconsellar-te iniciar un tractament preventiu que podria evitar la infecció.

   Trobaràs tota la informació sobre la prova ràpida de detecció precoç del VIH a la següent pàgina web del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona: CLICK AQUÍ.  Els informem que la nostra web utilitza cookies de tercers tècniques per recopilar informació estadística dels usuaris que accedeixen a la web.
  Aceptar tot. OK Més informació aquí