Consells de Salut: Viatjar i Salut

Consell Salut Allèrgia

Un viatge exigeix sempre una preparació acurada, que inclogui una correcta informació sanitària del país de destí, així com dels riscs i les precaucions que cal prendre per gaudir-lo amb bona salut.


Preparació del viatge:


- Visitar el metge de capçalera. Fer una valoració del estat de salut.

- Visiteu el Centre de Vacunacions Internacional de la vostra zona. Demanar consell sobre la situació sanitària del país de destí i rebre les recomanacions adequades. Cal programar la visita amb temps. A Tarragona, us podeu adreçar a: Serveis de Sanitat Exterior. Moll de Llevant s/n 43071 Tarragona. Telèfon: 977 99 90 80. Consultar per cita prèvia. També es pot consultar telefònicament Sanitat Respon ( Tel 902 111 444 ).

- Actualitzar el calendari de vacunes per si en falta alguna dosi. Per una prevenció adequada de malalties que són molt més freqüents en els països de destí.

- Contractar una assegurança mèdica. Molt recomanable per fer front a malalties, tractaments, accidents o altres despeses mèdiques que poguessin sorgir durant el viatge.

Durant el viatge:


- MENGEU I BEVEU DE FORMA SEGURA. Als països càlids, l’aigua i el menjar cru regat amb aigües contaminades són els principals mecanismes de transmissió de les infeccions per via digestiva. La diarrea del viatger, el còlera, la febre tifoide i l’hepatitis A, són exemples de bacteris i virus que es transmeten a través de l’aigua i els aliments contaminats.

- SE’N POT EVITAR EL RISC DE CONTAGI, PRENENT UNES SENZILLES PRECAUCIONS. Per anar a determinats països de risc, es recomana l’administració de vacunes contra el tifus, l’hepatitis A i el còlera. 

 + L’aigua de consum cal que sigui embotellada i precintada. Depenent del país de destí, es recomana utilitzar aigua embotellada, bullida o desinfectada amb pastilles, tant per rentar el menjar com per a raspallar-se les dents. Eviteu els glaçons en l’aigua, en les begudes refrescants i alcohòliques, i als aliments. Les begudes calentes, preparades amb aigua bullida, com el te i el cafè, es poden consumir sense risc.

 + Compte amb el menjar!, pot ser transmissor de malalties infeccioses.

- La fruita mengeu-la només si l’heu pelat vosaltres mateixos. Eviteu-hi els sucs de fruita naturals i les amanides.

- La verdura, la carn, el peix o qualsevol aliment ha d’haver estat cuinat. 

 + Eviteu-hi els gelats sense envàs, la rebosteria i qualsevol derivat làctic que no hagi estat tractat amb calor. 

 + Mengeu sempre aliments frescos acabats de cuinar, quan estiguin calents. No mengeu res cru.

Altres consells que cal tenir en compte


- Protegiu-vos del sol (especialment els nens) amb una crema d’alta protecció, barret i ulleres.

- Vestiu-vos amb roba de teixits naturals frescos, com el lli o el cotó.

- Eviteu banyar-vos en rius i llacs, perquè hi ha perill de contraure malalties parasitàries. Si camineu pels rius cal que aneu ben calçats.

- Si feu submarinisme, recordeu que han de passar 24 hores entre l’última immersió i el vol.

- Sigueu cautelosos amb els animals, encara que tinguin aparença dòcil.

- Protegiu-vos de les mossegades de serp o picades d’insectes, utilitzant pantalons llargs i botes.

- Protegiu-vos de les picades de mosquit amb repel·lents (esprais, espirals, endolls), utilitzeu roba de colors clars amb màniga llarga, pantalons llargs i mitjons, i no utilitzeu colònies o perfums.

- A determinats països, la sida i d’altres malalties de transmissió sexual són molt freqüents. El preservatiu és el mitjà més eficaç per a prevenir-les.

- A l’avió, per evitar la síndrome de la classe turista, bellugueu les cames i realitzeu contraccions que facilitin la circulació de la sang; doneu algun tomb pel passadís de l’avió.

Farmaciola


- Material de cures: gases, venes, tisores, pinces, antisèptic, tiretes

- Termòmetre

- Antiàlgic: paracetamol

- Antiinflamatori: ibuprofèn

- Antiàlgic: paracetamol

- Antibiòtic: només en cas d’infecció

- Antidiarreic: no prendre’n en cas de tenir febre o deposicions amb sang

- Antiemètic: si es tenen vòmits

- Rehidratació oral: durant i després d’episodis de vòmits i diarrees

- Si habitualment preneu alguna medicació, emporteu-vos-en la quantitat suficient o assegura’t que el podràs trobar en el país on vas.

- Antipalúdics (tractament profilaxi Malària).

- Repel·lents amb una concentració de DEET entre 35-50%.

Per després del viatge


Si al tornar del viatge us sentiu malalts, amb febre, mareigs, vòmits, diarrea o teniu alguna ferida que no es cura o empitjora, consulteu el metge explicant-li el país on heu estat. Tingueu en compte que algunes malalties tropicals poden manifestar-se mesos després d’acabar el viatge.

Si esteu fent una quimioprofilaxi antipalúdica, recordeu que no podeu deixar-la a l’arribar. Perquè sigui efectiva, l’heu de continuar prenent, fins que s’acabi el tractament.

 

Obra Social La Caixa

L'ACTE FARMACÈUTIC, GARANTIA DE SALUT


Consells de Salut - Viatjar i Salut 1.05 MB
Per poder millorar els nostres serveis, utilitzem cookies de tercers per recopilar informació estadística i analítiques, així com tècniques.
Si continues navegant, considerem que acceptes la utilització. OK Més informació aquí