Consells de Salut: Cronofarmacologia dels medicaments

Consell Salut Cronofarmacologia dels medicaments

Cronofarmacologia dels medicaments

Tota la nostra fisiologia i la nostra conducta està determinada per un ritme d’aproximadament 24 hores, que és el que s’anomena ritme circadiari.

La manifestació més clara del ritme circadiari és l’alternança de la son i la vigília, que es fa coincidir amb la nit i el dia, respectivament. Altres ritmes biològics a valorar són els canvis en la temperatura corporal i en la pressió sanguínia.

L’efecte dels medicaments varia, en molts casos, segons l’hora del dia, en funció dels canvis que experimenta l’organisme. De la mateixa manera nombroses malalties presenten variacions periòdiques cada 24 hores i també ho fan la majoria de paràmetres que s’estudien en les anàlisis clíniques.

La Cronofarmacologia estudia aquests canvis per tal d’ajudar a millorar el tractament de les malalties i a interpretar correctament les variacions de l’organisme.

Aquest tipus de coneixement és molt important en les malalties cardiovasculars com la hipertensió, l’infart de miocardi (atac de cor) i l’accident cerebrovascular (atac de feridura o ictus cerebral). En aquest sentit, la resposta farmacològica d’un medicament varia al llarg d’un període de 24 hores per raó de canvis en el comportament farmacocinètic (absorció, distribució, metabolisme i excreció del medicament en l’organisme) i a modificacions en la farmacodinàmia (mecanismes d’acció i relació entre la concentració del medicament i l’efecte d’aquest sobre un l’organisme).

La principal aplicació de la Cronofarmacologia és la CRONOTERÀPIA, que estudia el moment més idoni per administrar un medicament per tal d’aconseguir una major eficàcia del tractament amb els mínims efectes adversos.


Com exemples d’aplicació:

Medicaments per la hipertensió
La pressió arterial té dos pics diürns, a les 9:00h i 18:00h. És per aquest motiu que els medicament pel tractament de la hipertensió s’acostumen a administrar a primeres hores del matí.

Medicaments per l’úlcera pèptica
La secreció àcida gàstrica és màxima entre les 21:00h i les 24:00h i mínima pel matí. És per aquest motiu que en pacients amb úlceres pèptiques se’ls recomana que es prengui la medicació coincidint amb el sopar.

Medicaments per l’al·lèrgia
Els símptomes de la rinitis al·lèrgica (rinorrea, estornuts, congestió i picor nasal) acostumen a ser més intensos a primeres hores del dia. Així doncs, es recomana administrar la medicació per la tarda o nit.

Medicaments per l’artritis reumatoide
Els símptomes (dolor, rigidesa i inflamació d’articulacions) empitjoren al matí, amb l’inici de l’activitat diària del pacient. Així doncs, els antiinflamatoris convé prendre-se’ls d’acord amb el moment al qual el dolor és més intens, normalment al matí, per tal d’aconseguir el màxim efecte analgèsic i antiinflamatori.

Medicaments per l’osteoporosis
Els símptomes s’agreugen progressivament a mida que avança el dia. Així doncs, es recomana prendre’s els antiinflamatoris a última hora de la tarda.

Medicaments per l’asma
Els atacs d’asma apareixen més freqüentment per la nit. Així doncs s’acostuma a recomanar prendre’s la medicació a la tarda-nit.

Medicaments pel colesterol
La síntesis del colesterol té lloc entre les 22:00h i les 02:00h. D’aquesta manera les persones que han de prendre la medicació és millor se li doni per la tarda.

Medicaments antitumorals
El ronyó i el fetge són dos òrgans que tenen un ritme circadiari molt marcat, per tant això s’ha de tenir en compte.
En el cas dels medicaments citostàtics, la toxicitat de la quimioteràpia depèn del moment en que s’administri, si es fa en un moment en que els medicaments s’eliminen més ràpid de l’organisme, hi haurà menys efectes secundaris.

 

Obra Social La Caixa

L'ACTE FARMACÈUTIC, GARANTIA DE SALUT


Consells de Salut - Cronofarmacologia dels medicaments 255.79 KB
Els informem que la nostra web utilitza cookies de tercers tècniques per recopilar informació estadística dels usuaris que accedeixen a la web.
Aceptar tot. OK Més informació aquí