El virus Zika

Consell Salut Virus Zika

La febre de Zika està produïda per un virus que es transmet per la picada dels mosquits del gènere Aedes.

Les infeccions són freqüentment sense símptomes.


Les infeccions simptomàtiques presenten un quadre lleu amb febre moderada, una erupció maculopapular que s’estén freqüentment des de la cara a la resta del cos, hiperèmia conjuntival o conjuntivitis bilateral i símptomes inespecífics com ara miàlgia, cansament i mal de cap. Els casos acostumen a resoldre's sense complicacions greus i les taxes d'hospitalització són baixes. No obstant això, en alguns països amb brots actius (diversos països del Carib i de Sud Amèrica i Amèrica Central, així com algunes zones de Polinèsia i de l’Àfrica equatorial) s'ha observat un increment de pacients amb complicacions neurològiques (síndrome de Guillain-Barré) que podrien estar relacionades amb la infecció, així com l'aparició de malformacions neurològiques en nounats de mares infectades durant l'embaràs.

Consell Salut Virus Zika

Per al virus Zika no existeix cap vacuna preventiva, per tant el tractament se centra en el control dels símptomes (dolor, febre i picors) i el recurs farmacològic habitual són els analgèsics i els antihistamínics.


A les zones on s'ha detectat presència del mosquit transmissor d’aquesta malaltia, la mesura més eficaç per prevenir la transmissió local és el control d’aquest d'acord amb els protocols existents.

Davant la detecció d'un cas sospitós, s'han de prendre mesures per evitar el contacte amb mosquits mentre la persona estigui simptomàtica, mitjançant la protecció individual contra les picades amb repel·lents eficaços. També es poden usar mosquiteres en el llit i en portes i finestres i repel·lents elèctrics, especialment en zones de circulació del mosquit.

El Departament de Salut ha fet públiques unes recomanacions a viatgers que vagin o visquin en països amb casos autòctons documentats:

 • A tots els viatgers: mesures eficaces de protecció individual per evitar les picades de mosquits durant tot el dia, en particular a mig matí i a última hora de la tarda:
 • Ús de repel·lents (excepte en nens menors de tres mesos).
 • Ús de roba que recobreixi adequadament la pell (camises de màniga llarga, pantalons llargs, etc.).
 • Ús d’insecticides domèstics, etc.
 • Als pacients amb patologies de tipus immune o malalties cròniques greus: consultar amb el professional mèdic la conveniència o no del viatge.
 • A les dones que estiguin embarassades o que poguessin quedar embarassades: consultar amb el professional mèdic la conveniència o no del viatge.
 • Els viatgers que experimentin símptomes de tipus gripal (febre, artràlgia, cefalea, etc.) durant les tres setmanes posteriors al retorn de les zones amb virus Zika: hauran de consultar amb el seu metge.
 • Les embarassades que hagin viatjat en algun moment del seu embaràs a les zones amb virus Zika: hauran de comunicar-li-ho al seu ginecòleg.
 • L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha declarat emergència mundial el brot per aquest virus i, davant aquesta nova emergència sanitària, les farmàcies disposen d’un informe tècnic -elaborat pel Consejo General de Colegios Oficiales Farmacéuticos- per proporcionar informació científica i objectiva a la ciutadania.

  I recordi: Davant qualsevol dubte consulti al seu metge o farmacèutic.

   

  Obra Social La Caixa

  L'ACTE FARMACÈUTIC, GARANTIA DE SALUT  Els informem que la nostra web utilitza cookies de tercers tècniques per recopilar informació estadística dels usuaris que accedeixen a la web.
  Aceptar tot. OK Més informació aquí