Programa d'Educació Sanitària sobre el Bon Ús del Medicament (PESBUM)

El Programa d’educació sanitària pel bon ús dels medicaments (PESBUM) és una iniciativa que consta de xerrades informatives impartides per farmacèutics comunitaris amb l’objectiu d’augmentar el coneixement sobre l’ús dels medicaments i millorar les habilitats en el seu maneig.


Les xerrades es realitzen en diferents entitats com ara centres cívics, ajuntaments, biblioteques i altres espais  arreu de Catalunya.

Els tallers tenen una durada aproximada de 45 minuts i l'assistència és voluntària i sense cap cost per als participants.

A causa de la crisi sanitària per la COVID-19, la programació de xerrades presencials es realitzarà seguint les recomanacions sanitàries.

Novetat 2021: s'inclou la possibilitat de realitzar les xerrades format online en directe, si les entitats ho ofereixen.


Els continguts estan adreçats a tot tipus de públic i a cada edició s'incorporen un o dos temes nous per tal d'ampliar el ventall ofert.

En l’edició de l’any 2021, el Programa ofereix els següents temes:

  • Què cal saber dels antibiòtics
  • Què cal saber del dolor
  • Què cal saber de la diabetis
  • Què cal saber de la hipercolesterolèmia
  • Què cal saber de la hipertensió arterial
  • Què cal saber de l’insomni
  • Dues sessions sobre la salut bucodental: “Què cal saber de la salut bucodental – I. Problemes a les dents” i “Què cal saber de la salut bucodental – II. Problemes a la cavitat oral
  • Un cicle de dues xerrades; una primera amb conceptes bàsics sobre "El bon ús dels medicaments", i una segona, en format taller, sobre la "Importància de seguir bé els tractaments".
  • Què cal saber de la incontinència urinària
  • Novetat 2021. Que cal saber de les vacunes contra la COVID (en revisió)

Els objectius de les xerrades són:   

- Reforçar i augmentar els vostres coneixements sobre l'ús adequat dels medicaments.
- Complir millor els tractaments.
- Fer un ús racional dels medicaments, responsable i sostenible.
- Aprendre a tenir cura de vosaltres mateixos.
- Comunicar-vos millor amb el vostre professional sanitari de referència.

El PESBUM és fruit de la col·laboració entre el Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya (CCFC) i el CatSalut. El Programa s'emmarca en les línies estratègiques del CatSalut i del Pla de salut.

El PESBUM (anteriorment conegut com el Programa d’educació sanitària per a la gent gran (PESGG)) es va iniciar el 2006 per l'Associació de Farmacèutics Rurals de Catalunya (AFRUC) i es va anar estenent per tot el territori català. A partir del 2014, el Programa inicia una nova etapa fruit de la col·laboració entre el Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya i el CatSalut.

Des de l’any 2014 s’han realitzat més de 1.500 xerrades i han comptat amb la participació d’aproximadament 32.000 persones.

Durant l’edició 2016 i 2019 es va dur a terme una un estudi amb l’objectiu de conèixer la valoració que els assistents fan d’aquestes sessions. D’aquests estudis s’ha pogut saber que la valoració en global és molt positiva i altra informació útil per la millora contínua del programa.

Aquestes xerrades no tenen cap cost per als participants i els docents són farmacèutics comunitaris col·legiats amb formació en educació sanitària.

PETICIÓ DE XERRADES:

Els ajuntaments, entitats i les institucions interessades en la realització de xerrades a les seves poblacions, sempre i quan es segueixin totes les recomanacions sanitàries, poden sol·licitar-ho clicant a aquest formulari en línia.
 


Els informem que la nostra web utilitza cookies de tercers tècniques per recopilar informació estadística dels usuaris que accedeixen a la web.
Aceptar tot. OK Més informació aquí