Setmana Europea de la Prova del VIH i del Dia Mundial Sida 2019

NOTA DE PREMSA

Les farmàcies de la província de Tarragona col·laboren amb la Setmana Europea de la Prova VIH-Hepatitis

 • La demarcació de Tarragona compta amb 20 oficines de farmacia acreditades per realitzar la prova ràpida del VIH/Sida, les quals oferiran material divulgatiu sobre la importància de realitzar-se aquest test
 • Des de l’any 2012, s’han realitzat un total de 1.810 proves a la demarcació, 26 de les quals han resultat reactives
 • La majoria de les 20 farmàcies acreditades per dur a terme aquest test celebraran el Dia Mundial de la Sida amb la realització gratuïta de la prova el pròxim dilluns, 2 de desembre
 • Tarragona, 21 de novembre de 2019

  El Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona (COFT) col·labora una edició més amb la Setmana Europea de la Prova del VIHHepatitis –del 22 al 29 de novembre– i amb el Dia Mundial de la Sida, que tindrà lloc el pròxim diumenge, 1 de desembre. Les 20 oficines de farmàcia de la demarcació de Tarragona, acreditades per realitzar la prova del VIH/Sida, oferiran material divulgatiu per sensibilitzar la població de la importància de realitzar-se aquest senzill test. Cal destacar que des de l’any 2012, ja van més de 1.800 proves realitzades a la demarcació de Tarragona.

  Aquesta iniciativa compta amb el suport i col·laboració del COFT i del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. En aquest sentit, els farmacèutics, com agents de salut propers a la població, sensibilitzats amb la Sida i la seva detecció precoç, comptaran amb un conjunt de peces per tal de conscienciar els  ciutadans sobre aquesta infecció. Així, els usuaris podran disposar d’una completa revista sobre la Sida, un fulletó explicatiu de la prova ràpida del VIH que inclou el directori de centres i farmàcies acreditats, i un tríptic sobre l’embaràs i la Sida, entre altres materials.

  1

  Alhora, per celebrar el Dia Mundial de la Sida, la majoria de les 20 farmàcies acreditades per dur a terme el test del VIH/Sida oferiran el pròxim dilluns, 2 de desembre, un servei de prova gratuïta a aquelles persones que ho sol·licitin i hagin estat exposades a una situació de risc.

  A Catalunya des de l’any 1981 s’han diagnosticat més de 15.000 casos de Sida i s’estima que al voltant de 30.000 persones estan infectades pel VIH, tot i que moltes d’aquestes no ho saben. Un dels motius d’aquest desconeixement pot ser degut a una baixa percepció de risc perquè la persona gaudeix de bona salut, ja que entre el moment de la infecció i l’aparició dels primers símptomes de la malaltia passa generalment molt de temps.

  Saber si s’està infectat el més aviat possible permet beneficiar-se d’un control mèdic que millori la qualitat de vida del pacient i adoptar les mesures per evitar la reinfecció i transmissió del VIH. En aquest sentit, des de les oficines de farmàcia es pretén facilitar l’accés a una prova ràpida, anònima i confidencial.

  1

  Més de 170 proves a la demarcació de Tarragona al 2019

  Des del maig del 2012 –any en què es va iniciar una prova pilot– i fins a l’octubre del 2019, les farmàcies acreditades per realitzar la prova ràpida del VIH a la demarcació de Tarragona han realitzat un total de 1.810 tests, 26 dels quals han resultat reactius. D’aquestes xifres, cal destacar que durant el 2019, s’han realitzat un total de 177 proves en aquestes oficines de farmàcia. Concretament, per poblacions:

  - Tarragona: 924 (82 al 2019)

  - Reus: 668 (56 al 2019)

  - El Vendrell: 75 (10 al 2019)

  - Valls: 24 (4 al 2019)

  - Amposta: 42 (10 al 2019)

  - Tortosa: 77 (15 al 2019)

  Des de la seva posada en marxa, entre els grups d’edat de les persones que han accedit a fer-se la prova destaquen els de 16-30 anys i 31-45 anys amb un 41% i un 45%, respectivament. Alhora, per sexe, els homes amb un 77% han estat els que més han fet ús d’aquest servei.

  Gràcies als bons resultats que ha tingut la implantació d’aquest servei i al compromís que mostren els farmacèutics, els quals participen activament en la prevenció d’aquesta malaltia, la xarxa de farmàcies que formen part d’aquesta iniciativa ha anat creixent. En aquest sentit, una gran part de les localitats més poblades de la demarcació ja compten amb farmàcies on es poden realitzar la prova ràpida per a la detecció del VIH.

  Així, des de l’estiu de 2015, ja són 20 farmàcies de la demarcació les que realitzen aquest servei, 16 de les quals es troben al Camp de Tarragona amb 2 farmàcies a Valls i 2 a El Vendrell –que es van afegir a les 12 de Tarragona i Reus que des del 2012 ja realitzen aquesta prova– i 4 a les Terres de l’Ebre, concretament, 2 a Tortosa i 2 a Amposta. Es tracta d’una iniciativa que neix fruit del conveni signat entre el CatSalut, la Regió Sanitària del Camp de Tarragona, la Regió Sanitària de les Terres de l'Ebre i el Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya.

  Aquesta prova, realitzada en farmàcies, ha permès detectar a persones infectades pel virus, contribuint així a disminuir la propagació de la infecció. D’aquesta manera, mitjançant la derivació als centres sanitaris corresponents, es pot accedir a un tractament eficaç que millori el pronòstic de la progressió de la infecció. Alhora, s’adopten les mesures necessàries per evitar la reinfecció i la transmissió del VIH.

  A través d’aquest enllaç, el COFT dóna a conèixer el llistat de farmàcies que ofereixen aquest test. En aquestes farmàcies es fa la prova amb un cost de només 10 €, donat que està cofinançada pel Servei Català de la Salut.

  Què és la prova del VIH?

  La prova del VIH/Sida realitzada a les farmàcies dins del Programa de detecció precoç del risc d’infecció per VIH és una prova ràpida de 4a generació, la qual mitjançant una senzilla anàlisi de sang detecta tant la presència d’anticossos contra el VIH com l’antigen p24 dins l’organisme. Aquesta prova va acompanyada d’una correcta informació sobre la transmissió del VIH, com evitar-la, i les possibles repercussions de la infecció; i de suport emocional abans i després de la prova. Els resultats s’obtenen als 20 minuts de fer-se la prova.

  Qui hauria de fer-se la prova del VIH?

  Qualsevol persona, home o dona, pot estar infectada pel VIH si s’ha exposat al virus mitjançant relacions sexuals o sang. És recomanable que es facin la prova del VIH/Sida les persones que es trobin en alguna de les següents situacions:

  - Els homes i les dones que han tingut relacions sexuals amb penetració sense preservatiu amb una o diverses parelles de les quals desconeixen si estaven infectades o no.

  - Les persones que han compartit material utilitzat per injectar-se drogues.

  - Les dones embarassades o les que pensin tenir un fill.

  - Les persones que han tingut alguna infecció de transmissió sexual.

  - Les parelles estables que volen deixar d’utilitzar preservatiu en les seves relacions sexuals.

  Si ha estat exposat a una situació de risc i no han transcorregut 72 hores des de l’exposició pot anar, ràpidament (millor abans que hagin passat 6 hores) al servei d’urgències d’un hospital on valoraran el risc i poden aconsellar-li iniciar un tractament preventiu que podría evitar la infecció.

  Trobaran tota la informació sobre la prova ràpida de detecció precoç del VIH a la página web del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona, clicant AQUÍ.

   

  COFT

  El Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona representa i defensa els interessos generals i professionals dels seus col·legiats vetllant per la bona praxi professional. En l’actualitat aglutina un col·lectiu de més de vuit-cents col·legiats, exercents en els diferents vessants i especialitats de la professió: oficina de farmàcia, analistes, hospitals, ortopèdia, òptica, dermofarmàcia, alimentació, salut pública, indústria, distribució, docència, homeopatia i fitoteràpia.

  Com a agents de salut més propers a la població, treballen per fomentar en la societat hàbits saludables, portant a terme accions educatives, campanyes de prevenció de la salut, atenció farmacèutica i consell en l’ús correcte dels medicaments.

  Per a més informació:

  Gabinet de Comunicació COFT

  Aida Paredes. aida@garamond.biz - Tel. 977 24 21 28

  Cristina Joanpere


  Accés a la informació sobre el Test ràpid detecció VIH/SIDA a la farmacia: aquí.


  VIDEOCONSELL - Prova ràpida VIH/Sida. Fes-te la prova. Vídeo

   

   


  Els informem que la nostra web utilitza cookies de tercers tècniques per recopilar informació estadística dels usuaris que accedeixen a la web.
  Aceptar tot. OK Més informació aquí